
Financiële vrijheid als ondernemer, hoe bereik je dat?
Groeien met je zaak betekent voor velen investeren en/of hard blijven werken. Maar zo houd je nooit geld of tijd over, klopt. Die financiële vrijheid als ondernemer? Lijkt wel onhaalbaar. Maar is dat wel zo?
In deze blog daag ik je uit om stil te staan bij wat financiële vrijheid betekent voor jóu. Want dat bepaalt jouw unieke pad ernaartoe.
Kan je überhaupt financieel vrij worden in je zaak? Absoluut! Al pleit ik er wel voor om dat op een eerlijke manier te doen.
Sit back, read & enjoy! 🤗
Wat betekent financiële vrijheid voor jou?
Financiële vrijheid wordt in de media steevast opgeblazen tot in het extreme. Maar guess what: het jetsetleven is maar voor de happy few.
De definitie van financiële vrijheid is bovenal subjectief:
- De ene voelt zich financieel vrij als alle rekeningen gezond staan.
- De andere beoogt een royaal renteniersleven.
Bedenk eens en schrijf het desnoods op: wat betekent deze term voor jou?
Ikzelf spreek liever van financiële onafhankelijkheid, want voor mij komt die vrijheid neer op gezond ondernemen. Ik kan al mijn kosten betalen zonder probleem, elke maand een buffer opzij zetten, zowel zakelijk als privé, en ik word niet geleefd. Ik mag mijn tijd zelf besteden. En als ik ziek val, dan stopt mijn bedrijf niet plots met draaien.
Sommige ondernemers zien zichzelf al liggen op de Bahama’s met een boek en cocktail in de hand. Ze vatten het plan op eerst goed te boeren, dan hun bedrijf te verkopen, een dikke cheque te cashen en daarna … niks meer? Dat lijkt misschien wel aanlokkelijk, maar even eerlijk: is dat echt het hoogst haalbare?
💡 Laat je niet gek maken
Als je kan ondernemen en leven zoals je wilt, je bedrijf is financieel gezond en je weet dat je comfortabel op pensioen kan gaan mét behoud van je huidige levensstandaard … wel, dan vind ik dat je al zeer goed bezig bent. Dat betekent financiële vrijheid voor mij.
FIRE = Financial Independence, Retire Early
Ken je FIRE? Dit acroniem staat voor ‘Financial Independence, Retire Early’, een levensstijl die komt overgewaaid uit Amerika en steeds populairder wordt bij (jonge) gezinnen in België.
Zoals de term het al aangeeft, is het de bedoeling om zo vroeg mogelijk met pensioen te gaan door financieel onafhankelijk te worden. Dat doe je door enerzijds je kosten te drukken en anderzijds je inkomsten te verhogen. Een derde luikje is je geld slim investeren, zodat het nieuw geld oplevert.
De FIRE-beweging vertrekt van gezonde principes, maar pakt het naar mijn gevoel net wat te extreem aan. Waar ik me wel kan in vinden, is het motto: ‘jong geleerd is oud gedaan’:
- Je kan niet vroeg genoeg beginnen met sparen, dat heb ik mijn eigen kinderen ook geleerd. Alle kleine beetjes die je nu al opzij kan zetten, worden uiteindelijk één grote pot.
- Wijs omgaan met je geld betekent ook niet gelijk alles opdoen. Elke dag een broodje kopen of elke dag je brooddoos meedoen? Dat maakt een verschil van 5 euro per dag. Op reis gaan hoeft niet altijd in een exotisch oord en kan even plezant zijn in een chalet in de Ardennen of aan onze Belgische kust, zonder all-in.

Hoe kan je financieel vrij worden in je zaak?
Met deze blog richt ik me vooral tot de Vlaamse ondernemers. Want financieel vrij zijn én een zaak runnen, da’s toch een specifiek paar mouwen. Hoe ga je dat precies aanpakken?
1. Krijg eerst en vooral grip op je cijfers
Wil je financieel vrij worden als ondernemer, dan is het cruciaal dat je eerst grip krijgt op je cijfers. Enter: het financieel masterplan. Daarin breng je alle cijfers in kaart, inclusief een mooi loon voor jezelf én een stukje winst, zodat je kan blijven groeien:
- De bedoeling is dat je je omzet op een gezonde manier binnenhaalt. Vertrek van de bestaande toestand: Hoe zit je bedrijf nu in elkaar? Wat komt er binnen? Wat gaat er buiten? Blijft er nog winst over? Eens je dat weet, kan je je richten op de toekomst.
- Stel jezelf de vraag: wat moet er veranderen, zodat het plezanter ondernemen wordt? Bijvoorbeeld: Je maakte tot nu toe wel altijd een mooie winst, maar je moest je daarvoor te pletter werken. Dat is allerminst plezant of gezond. Je kan overwegen om iemand in dienst te nemen, maar wat gaat dat je kosten? Hoeveel omzet heb je dan nodig? Dat alles teken je van tevoren uit in je financieel masterplan.
- Moet je in je zaak ook zo min mogelijk schulden maken? Niet per se. De term “schulden” is geen negatieve term voor wie onderneemt. Schulden maak je sowieso, want je hebt bepaalde kosten en leveranciers te betalen. Maar in je financieel masterplan becijfer je dit natuurlijk wel goed.
- Je hebt ook investeringen nodig om te groeien. En wie investeren zegt, zegt lenen. Althans, da’s mijn visie. Ook dit neem je op in je financieel masterplan en met een gezond verdienmodel zorg je dat je elke maand je leningen – zowel zakelijk als privé – kan afbetalen.
2. Focus niet alleen op je cijfers, maar ook op je soft skills
Onderneem je graag vanop je eilandje? Wel dan, jammer … want financiële vrijheid kan je nooit bereiken op je eentje.
Je hoeft daarom geen personeel op de payroll te hebben, maar door samen te werken met freelancers kan je bedrijf ook door het plafond groeien. Een belangrijk principe daarbij is dat je misbaar moet kunnen zijn in je bedrijf. Als je ziek valt of op vakantie gaat, draait je bedrijf moeiteloos verder zonder jou.
Om dit level van vrijheid te bereiken, is het essentieel dat je ook je soft skills aanscherpt. Een goede bedrijfsleider kan om met tegenslagen, weet zijn middelen en mensen te organiseren en heeft de skills om producten en diensten aan de man te brengen.
Je hebt ook een zekere soepelheid nodig om snel oplossingen te bedenken in tijden van crisis (denk maar aan corona).
🌳 Hoe overleef je de retailjungle als lokale speler?
Vandaag is het zeer moeilijk om als kleine retailer in een stadskern nog rendabel te zijn. Er is enorm veel concurrentie, vooral dan uit de online hoek. Buitenlandse bedrijven bestoken de markt met artikelen tegen spotprijzen. Hoe boks je hiertegenop als lokale handelaar?
Door jezelf heruit te vinden met nieuwe producten, een andere aanpak of een uniek concept. Zo ken ik een one-of-a-kind kledingzaak in Oost-Vlaanderen die in de winkel ook meubilair aanbiedt én je kan er ook de betere koffie gaan drinken. Zij zetten dus volledig in op beleving en mikken op een welbepaald cliënteel.

3. Begin asap met sparen & beleggen
Ik had het eerder al over geld opzij zetten als particulier en het liefst zo vroeg mogelijk. Wel, dat geldt ook voor je zaak.
Ondernemers die financiële vrijheid nastreven, doen aan sparen & beleggen:
- VAPZ en IPT zijn interessante spaarplannen die je ook nog eens fiscaal voordeel opleveren. Van zodra je zelfstandig wordt, begin hier dan meteen mee. Dat hoeven geen grote bedragen te zijn. De kracht van het kleine getal speelt hier veeleer: elke maand een beetje sparen geeft na 20 jaar een serieuze pot. (En dan óók nog eens privé pensioensparen? 🤔 Toch wel.)
- Je kan ook beleggen met geld van je zaak. Let dan wel op dat je niet te risicovol belegt. Begin ook hier met kleine bedragen die je maandelijks in een bepaald fonds stopt. Tenzij je zelf kaas hebt gegeten van de beurs, laat je hierin zeker bijstaan door je bank of een beleggingsexpert. Doe dit alleen met geld dat je niet nodig hebt.
4. Laat je geld werken voor jou (passief inkomen)
Gaan we nog een stapje verder richting financiële vrijheid, dan komen we bij het passief inkomen. Oftewel: laat je geld werken voor jou.
Opgelet! Laat je hierbij vooral geen foute spiegel voorhouden, want slapend rijk worden? Zo gemakkelijk gaat dat niet. Welke vorm van passief inkomen je ook kiest, je moet er altijd nog iets van energie in stoppen.
En dan nog …
- Investeren in onroerend goed: vastgoed opkopen en verkopen/verhuren kan ook met je vennootschap, jazeker. Let wel, dan stroomt het geld naar je vennootschap en is het nog niet direct van jou. Ofwel stop jij hier je kostbare tijd in, ofwel schakel je een expert in en kost het je geld.
📖 Psst … nog geen vennootschap, maar denk je aan switchen? Lees hier verder: Van eenmanszaak naar vennootschap: wat, waarom, hoe?
- Partnerships & commissie nemen: elkaar bedanken met een percentje kan zeker wel, maar van eerlijke commissies word je niet direct steenrijk. En je prijzen fors omhoog duwen, zodat de eindklant betaalt voor lucht? Dat vind ik niet echt te verantwoorden. Hoezeer de goeroes op social media deze praktijken ook aanprijzen, trap er niet in.
- Een online shop runnen: niet zo simpel, maar het kan wel opleveren. Tenminste, als je kwalitatieve producten verkoopt aan een correcte prijs met een klantgerichte service. Al gehoord van dropshipping? Dit systeem van “doorverkopen” is niet verboden, maar word je hier echt gelukkig van? Het gaat dikwijls om minderwaardige producten die je als webshopowner zelf nooit in je handen krijgt. Waar zit hier de passie? Hmm…
Hoeveel geld heb je nodig voor financiële vrijheid?
Hoeveel je precies nodig hebt om financiële vrijheid te ervaren, hangt enorm af van hoeveel geld je nodig hebt om dagdagelijks te leven.
Sommigen komen rond met 1.500 euro per maand, anderen hebben 3.500 euro nodig. Wat is je huidige levensstandaard? Het is de bedoeling dat je later, als je niet meer gaat of wilt werken, diezelfde standaard kan aanhouden. Toch?
Dan moet je in functie van dat toekomstbeeld de ideale weg naar je financiële vrijheid uitstippelen. En je komt er niet door een bepaald bedrag te bepalen. Zoiets vereist een complexe berekening. Die doe je niet samen met je boekhouder, maar met een vermogensexpert.
Vermogensexperten vind je bij instellingen en banken. Zij brengen samen met jou in kaart: waar sta je nu met je vermogen, hoeveel geld heb je nodig, hoeveel % wil je nog werken, wanneer wil je stoppen met werken, hoeveel geld heb je later nodig, hoeveel geld voor je kinderen, hoeveel moet je dan nog bijsparen en hoe doe je dat dan het best? Allerlei parameters waar jij niet aan denkt.
🔥 Kind reminder (en warme oproep)
Beste Vlaamse ondernemer, geld komt niet zomaar in het laatje gevlogen. Voor een eerlijke kost moet je ook in deze moderne tijden nog altijd werken en de ondernemerszorgen erbij nemen.
Wil je financiële vrijheid bereiken? Pak het verstandig aan en zoek naar zaken die goed voelen voor jou. Wil je er zelf niet mee bezig zijn? Schakel dan een expert in. Blijf weg van malafide praktijken.

Groeien als ondernemer én als mens?
Dat is wat we doen bij de #cooldownlevelup community.
Meld je hieronder aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief met waardevolle ondernemerstips. Nu eens over je cijfers (zoals in deze blog), dan weer over je soft skills. Heb je een vraag? Dan zijn Karin en Krist maar 1 mailtje verwijderd. 😉
Gratis kennis opdoen en samen groeien?

KARIN BEECKMAN
Financieel expert
Karin runt al meer dan een kwarteeuw haar eigen boekhoudkantoor, met succes. Haar jarenlange ondernemerskennis en knowhow gebruikt ze graag om anderen te begeleiden en vooruit te helpen. Nee, zij is geen gewone accountant. Als financieel expert en mentor durft Karin ook de kansen en bedreigingen van het ondernemen uit te lichten. Haar aanpak is no-nonsense en gevaarlijk to-the-point.