
De financiële gezondheid van een bedrijf controleren: hoe doe je dat?
Of je nu de financiële gezondheid van je eigen bedrijf wil controleren of die van je zakenpartner, dit is essentiële informatie om risico’s (en fiasco’s) te beperken.
Dus, beste ondernemer, alleen al omdat je hierover alles wil weten: goed bezig!
Maar hoe weet je nu of een bedrijf financieel gezond is? Wat betekent solvabiliteit precies en hoe controleer je die bij je klanten, je zakenpartners en bij jezelf?
Hieronder de no-nonsense antwoorden. 💪
Wanneer is een bedrijf financieel gezond?
Als ondernemer ben jij de eerste die weet of je financieel gezond bezig bent met je bedrijf. Je hoeft daar geen enkele balans voor te leren lezen, alleen je gezond boerenverstand te gebruiken.
Je bedrijf is financieel gezond als:
- Je klanten op tijd betalen EN …
- Jij betaalt je leveranciers op tijd EN …
- Je kan je leningen afbetalen EN …
- Je hebt geen andere schulden EN …
- Er blijft nog geld over op je zakelijke rekening EN …
- Dat reservepotje blijft jaar na jaar groeien.
Als dat allemaal het geval is bij jouw bedrijf, dan ben je absoluut gezond bezig. Proficiat! 😊
Wat doe je dus beter niet?
Jezelf zand in de ogen strooien door bijvoorbeeld je rekeningen te laten opstapelen of om afbetalingsplannen te vragen. Als je in die situatie terechtkomt, is dat al een fameuze alarmbel om halt te houden en naar de kern van het probleem te kijken (voor het te laat is).
Als ondernemer ben jij de eerste die weet of je financieel gezond bezig bent met je bedrijf. Geen balans nodig daarvoor, gewoon gezond boerenverstand.
Wat is solvabiliteit?
Financieel gezond zijn en solvabel zijn wil niet per se hetzelfde zeggen. De term ‘solvabiliteit’ komt uit de financiële sector. Een bank zal bijvoorbeeld eerst je solvabiliteit willen berekenen alvorens te beslissen of je (nog) een financiering krijgt.
Solvabiliteit is de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen in je zaak. Met andere woorden: hoeveel van je zaak is écht van jou op een bepaald moment? Hoe hoger dat percentage, hoe groter je financiële draagvlak (en hoe geruster de bank zal zijn).
Let wel, je solvabiliteit zegt nog niks over je liquiditeit. Je kan dan wel een groot eigen vermogen hebben, maar als je te weinig geld of liquide hebt om je rekeningen te betalen, zit je ook met een probleem. Met eigen vermogen bedoel ik hier het bedrag waarmee je destijds bent opgestart en de cumul van de resultaten uit het verleden.
Financiële gezondheid van je klant of zakenpartner checken
Niet alleen de bank wil weten hoe een bedrijf er financieel voor staat. Ook jij wil dat weten van andere bedrijven, met name van je klanten en zakenpartners.
Waarom een bedrijf controleren?
Als je samenwerkt met een bedrijf dat financieel niet gezond of solvabel bezig is, dan loop ook jij het risico dat je mee in hún put wordt gesleurd. En dat gebeurt sneller dan je denkt …
Niet-solvabele ondernemers staan onder druk en handelen te traag of juist te snel, voeren daardoor hun werk niet meer correct uit, krijgen ontevreden klanten die niet willen betalen, bouwen zo zelf achterstal op, kiezen voor de foute oplossing, enz.
Allemaal tekenen aan de wand. Wees waakzaam!
Waar kan je een bedrijf checken?
Wil je de financiële gezondheid van een bedrijf controleren, dan kan je dat op 3 manieren doen:

Via de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) kan je eender welk bedrijf opzoeken en zien of het nog actief is, wie de bestuurders zijn, waar het gevestigd is, welke activiteiten het doet, of het BTW-plichtig is, aangesloten bij de RSZ, enz.
Onderaan deze website vind je links naar de publicaties in het Belgisch Staatsblad en publicaties van de jaarrekeningen. Laatstgenoemde zijn de cijfers (weliswaar verkort weergegeven) waar je al veel kan uithalen.

Via de Nationale Bank van België (NBB) kan je dus wel de jaarrekeningen opvragen en de financiële gezondheid controleren van een bedrijf. Maar enkel van vennootschappen (bv’s en nv’s), omdat zij verplicht zijn om hun cijfers neer te leggen.
CommV’s, vof’s en cv’s zijn hiertoe niet verplicht. En zoek je de cijfers van een eenmanszaak? Die kan je werkelijk nergens terugvinden, want die zijn privé.

Companyweb is binnen België dé expert in bedrijfsinformatie en hun info is zeer gedetailleerd, MAAR … dit is een betalende website. En zeker niet goedkoop: het kleinste abonnement kost al 695 euro per jaar.
Als je met heel veel bedrijven samenwerkt, is zo’n abonnement nog wel handig. Je kan hier bijvoorbeeld ook op bestuurder zoeken en zien welke ondernemingen ze in het verleden hebben gerund.
🪙 Gouden tip: de meeste boekhouders zijn geabonneerd op Companyweb, dus schakel gewoon hun hulp in!
🔎 Check een bedrijf altijd samen met je boekhouder
Je kan perfect de jaarrekening opvragen van gelijk welke vennootschap. Je kan ook zelf hun solvabiliteit berekenen. Maar … hoe ga je die cijfers interpreteren? En wat ben je ermee? Daarom: controleer de financiële gezondheid van een bedrijf altijd SAMEN met je boekhouder. Die heeft kennis van zaken en zal de juiste conclusies trekken in jouw belang.
Zelfstandig aannemer als partner? Check de inhoudingsplicht
Iets wat heel weinig ondernemers weten: als je samenwerkt met een zelfstandig aannemer, ben je VERPLICHT om hun inhoudingsplicht te checken.
Dat doe je op deze website: www.checkinhoudingsplicht.be

Geef simpelweg het ondernemingsnummer in van het bedrijf en je krijgt onmiddellijk te zien of er schulden zijn bij de fiscus of de RSZ. In het voorbeeld hierboven staat alles in het groen. Oef!
Als één of beide balken rood kleuren, dan moet JIJ inhoudingen doen als je de facturen opmaakt. Hoe of wat? Deze website gidst je er moeiteloos door met verdere uitleg.
Stel nu … dat je de inhoudingsplicht bent vergeten te checken en je niet-solvabele onderaannemer is 2 jaar later failliet? Dan kijkt de curator naar de periode met alarmtekens en constateert daarbij dat jij geen inhoudingen hebt gedaan.
Dan moet jij mee instaan voor de terugbetaling van de schulden aan de RSZ. Huh? Echt! 😕

De financiële gezondheid van je eigen bedrijf controleren
Maar misschien ben je op deze blog beland, omdat je wil weten hoe je de financiële gezondheid van je EIGEN bedrijf controleert? Aha. Lees dan vooral verder. 😊
Wie doet dit het best?
Dat je zelf de vingers aan de pols wil houden en je financiële situatie wil checken, juich ik alleen maar toe. Maar voor een klare kijk op je cijfers vertrouw je toch maar beter op je boekhouder, zoals ik al eerder schreef.
Vraag je boekhouder dus om SAMEN naar een interne balans te kijken. Waarom een balans en geen jaarrekening? Omdat hier gedetailleerde info op staat, zodat je ook de juiste conclusies kan trekken.
De enige voorwaarde is dat die balans een accurate foto is van je zaak.
Wanneer je cijfers checken?
Ik ga er niet om liegen: er zijn boekhouders die je zelden of nooit hoort of ziet. En er zijn er die elk kwartaal met een druk op de knop een balans doorsturen naar jou, samen met de BTW-berekening. Of die balans dan geoptimaliseerd is of niet, daar heb ik soms mijn twijfels over.
Het is geen overbodige luxe is om samen met jouw boekhouder minstens 1x per jaar grondig door je cijfers te gaan, de voorbije periode te analyseren en de toekomst uit te tekenen. Dan weet je weer welke koers te varen het komende jaar. Een meedenkende en vooruitkijkende boekhouder? Daar heb je gewoon recht op.
En het is niet verboden jouw boekhouder zelf om een onderhoud te vragen als jij voelt dat je de grip aan het verliezen bent. Wacht niet totdat je uitgenodigd wordt. Jouw boekhouder kan niet constant bovenop jouw dossier zitten.
Dus vraag zelf om een gesprek als:
- je te weinig overhoudt. Dan moet je zorgen dat je jezelf niet finaal vastrijdt. Onderzoek samen waar de angel zit en stuur je zaak tijdig weer de goeie kant uit.
- je te hard groeit. Dan moet je boekhouder je fiscale verplichtingen optimaliseren en mag je jezelf zeker niet vergalopperen. Doe je geld niet meteen op aan investeringen, bijvoorbeeld.
💡 Investeren is lenen!
Da’s een van mijn persoonlijke credo’s. Je leest er alles over in deze blog: Lenen als zelfstandige, het volledige (financiële) plaatje.
Hoe je cijfers checken?
Als je googelt over hoe je zelf de financiële gezondheid van je bedrijf kunt checken, krijg je al snel de formules om je solvabiliteit, liquiditeit en rendabiliteit te berekenen. En oké, hier haal je de grote zaken wel uit, maar het is niet omdat je eens een jaar minder winst hebt dat het kalf verdronken is.
Maak sowieso die afspraak met je boekhouder. En leg jouw financiële puzzel op voorhand, da’s minstens even belangrijk. Wat is er nu nodig om in alle vrijheid en veiligheid te ondernemen en hoe bouw je realistisch verder aan je businessdroom? Als je dat financieel plan al liggen hebt, ben je gewapend tegen al wat komt, goed én kwaad. En hoef je niet meteen in een kramp te schieten bij elke factuur die in jouw mailbox terechtkomt.
Een slechte ondernemer bestaat niet, slechte begeleiding wel. Da’s eigenlijk alles wat jij als ondernemer moet doen: goeie begeleiding zoeken bij het financiële stuk van je business. En wil je nu meteen weten of je goed bezig bent? Check dan gewoon je bankrekening.😊
Wat als je bedrijf niet solvabel blijkt te zijn?
Goed nieuws: dan weet je nu tenminste waar je staat. En dan komt het erop neer manieren te zoeken om je bedrijf weer solvabel te krijgen. Daarvoor graven we naar het probleem.
Hoe komt het dat je niet winstgevend bent?
- Te veel kosten tov je omzet? Dan gaan we de kosten drukken.
- Te lage omzet tout court? Dan gaan we meer omzet ambiëren.
- Niet de juiste mensen op de juiste stoel? Dan bekijken we dit verder.
- Een camionette te veel met alle bijkomende kosten? Dan gaan we snoeien.
- Je handelspand te groot? Dan zoek je naar iets kleiners OF je beslist door te groeien.
- Enzovoort.
Valt het gat écht niet meer dicht te rijden? Dan trekken we de stekker eruit. Niet makkelijk en absoluut pijnlijk … Maar het is wat het is. Ook als de situatie penibel is, moeten we dat durven te zien.
Ondernemen is geen ponykamp, nee. Het is continu proberen, bijsturen en bijleren. Maar jij kan dat! 💪

Leer omgekeerd rekenen (gratis masterclass)
Ken je onze GRATIS masterclass on demand al? Jouw ideale omzet in 10 stappen
Op 1,5u leer ik je rekenen van winst naar omzet, in 10 simpele stappen. Zodat je geen financiële kater meer oploopt en/of met een gerust hart kunt groeien.
Zie ik je zo?

KARIN BEECKMAN
Financieel expert
Karin runt al meer dan een kwarteeuw haar eigen boekhoudkantoor, met succes. Haar jarenlange ondernemerskennis en knowhow gebruikt ze graag om anderen te begeleiden en vooruit te helpen. Nee, zij is geen gewone accountant. Als financieel expert en mentor durft Karin ook de kansen en bedreigingen van het ondernemen uit te lichten. Haar aanpak is no-nonsense en gevaarlijk to-the-point.