Hoe je nettoloon als zelfstandige berekenen?

Hoe je nettoloon als zelfstandige berekenen?

Ondernemen voelt soms flou aan, zeker als het over de cijfers gaat. Want hoeveel verdien je nu eigenlijk echt? Het is één van de meest gestelde vragen aan de boekhouder. Juist daarom is het belangrijk dat je je eigen nettoloon als zelfstandige op voorhand berekent.

Als er een nettoloon is, dan is er ook een brutoloon. Hoe zit dat met die verhouding? Is er een verschil tussen een eenmanszaak en een vennootschap? En hoe doe je dat nu concreet, zorgen dat je als zelfstandige een mooi nettobedrag overhoudt op het einde van elke maand?

Alle antwoorden en zelfs een gratis masterclass vind je in deze kennisblog. Lolly niet inbegrepen. 😅

Loon zelfstandige versus loon werknemer

Als ik startende ondernemers spreek, dan valt het me op dat ze geen realistisch beeld hebben van het nettoloon dat ze mogen verwachten als zelfstandige. Want dat loon mag je niet vergelijken met het nettoloon dat je had als werknemer.

Loon van een werknemer

Als werknemer zie je op je bankrekening wat je per maand netto verdient. En je weet: met dit loon moet ik al mijn privéfacturen en gezinsuitgaven kunnen betalen. Duidelijk.

Maar wat met belastingen en sociale lasten? Daar heb je als werknemer veel minder voeling mee, al zijn die taxen er wel degelijk:

  • Als werknemer betaal je in België 13,07 % sociale lasten, iets wat de werkgever van je loon afhoudt en alvast doorstort in jouw plaats.
  • Jouw werkgever betaalt daar ongeveer 30 % werkgeversbijdrage bovenop voor jou. Een serieuze som, klopt.
  • Elke werkende Belg wordt op eenzelfde manier belast. Hoeveel belastingen je precies moet betalen, hangt af van je belastbaar inkomen. Maar ze stijgen wel naarmate je inkomen groter wordt door de zogenaamde “progressieve belastingtarieven”.

💸 Progressieve belastingtarieven, wasda?

Goed dat je ’t vraagt! Op de website van FOD Financiën vind je alle inkomensschijven terug met duidelijke voorbeelden en up-to-date uitleg.

Loon van een zelfstandige

Mensen die zelfstandig willen worden, hebben meestal al een bepaald nettobedrag in gedachten. Dat bedrag willen ze graag minstens verdienen en het liefst zelfs ietsje meer. Want ja, als zelfstandige werk je toch keihard en neem je ook een zeker risico. Toch?

Ik begrijp die redenering wel, maar … als je een bepaald nettobedrag vooropstelt, becijfer dan eerst eens wat je dat bruto zal kosten met je zaak. Met andere woorden: hoeveel omzet moet je minstens draaien als zelfstandige om jezelf dat beoogde nettoloon te kúnnen uitkeren?

Als ik die berekeningen voorleg, dan schrikken de meesten …

Berekening verschil nettoloon en brutoloon zelfstandige

Verschil nettoloon & brutoloon zelfstandige

Wil je als zelfstandige een nettoloon verdienen van 1.500 euro per maand? Dan zie je in bovenstaande tabel dat dit neerkomt op een goeie 24.000 euro loonkost per jaar, incl. sociale lasten en belastingen. In dat geval bedraagt je nettoloon nog 74% van de loonkost.

Wil je graag meer verdienen netto?

  • 2.000 euro netto / mnd -> een goeie 36.000 euro nodig -> 66% vd loonkost.
  • 2.500 euro netto / mnd -> 49.000 euro nodig -> 61% vd loonkost.
  • 3.000 euro netto / mnd -> 62.000 euro nodig -> 58% vd loonkost.
  • 3.500 euro netto / mnd -> een goeie 76.000 euro nodig -> 55% vd loonkost.

Jaja, dat zie je goed: bij 3.500 euro hou je maar 55% van de loonkost meer over als nettoloon! Al de rest gaat naar sociale lasten en belastingen, wat enorm veel is. Hier voel je die progressieve belastingtarieven dus hard doorwegen.

En dan zwijgen we nog over je andere kosten

Als je een loon van 3.000 euro netto wil PLUS een auto die door de vennootschap wordt betaald PLUS alle andere (minieme) noodzakelijke kosten, dan kom je algauw aan een gewenste omzet van 75.000 euro per jaar. En dat komt dan neer op 6.250 euro omzet per MAAND draaien.

In de dienstensector wel te verstaan, want als daar ook nog eens handelsgoederen of aankoop te verwerken materialen bijkomen … snap je nu waarom mensen soms van hun stoel vallen als ik met hen begin te rekenen? 😉

Maar als zelfstandige betaal je toch minder sociale bijdrage?

Dat klopt. Als zelfstandige betaal je in België “slechts” 20,5% sociale bijdrage. Maar de belastingtarieven zijn gelijk voor iedereen, ongeacht of je werknemer of ondernemer bent.

Het komt simpelweg hierop neer:

Hoe meer loon je verdient, hoe meer belastingen je betaalt

Je nettoloon: eenmanszaak versus vennootschap

Ben je een eenmanszaak of een vennootschap? Daarin schuilt wel nog een verschil voor het berekenen van je nettoloon:

  • Nettoloon uit een eenmanszaak = alles wat je overhoudt na aftrek van je sociale lasten, je belastingen én alle kosten. Had je een productief jaar met gemiddelde kosten? Dan houd je daar een mooi loon aan over. Had je een slecht jaar én moest je veel kosten maken? Dan schiet er logischerwijze veel minder over voor jou.
  • Nettoloon uit een vennootschap = je betaalt jezelf elke maand een vast loon uit en krijgt daarvoor ook een loonfiche. Dit nettoloon kan je zelf gaan bijsturen: een beetje hoger of lager, navenant de omzet van je bedrijf.

Ben je in je eenmanszaak aan het groeien, dan beland je al snel in die hogere belastingschijven. Op een bepaald moment is het dan beter om over te schakelen naar een vennootschap. Zo kan je je loon vastklikken, word je weer minder belast en kan je meerwinsten uit je vennootschap halen op een andere manier.

Je nettoloon als zelfstandige berekenen

Goed. Nu je al het voorgaande weet, kunnen we beginnen met je nettoloon als zelfstandige te berekenen.

1. Reken altijd van netto naar bruto

Wilde je van bruto naar netto rekenen? Daar ben ik geen voorstander van. Ik reken altijd omgekeerd: van je gewenste nettoloon naar je brutoloon, van beneden naar boven dus. Zo weet je direct waar je voor staat én doe je jezelf niet tekort in je zaak.

2. Dek al je privékosten met je nettobedrag

Ik verkies ook een loon waar we met alles rekening houden, zodat het nettobedrag volledig kan besteed worden aan privékosten: lening of huur woning, eten en drinken, kinderen, vakantie, …

Uiteraard hou ik ook rekening met sociale lasten, vrij aanvullend pensioen en kosten eigen aan de werkgever.

3. Schakel een expert in die meedenkt

Toegegeven, je nettoloon zelf berekenen als zelfstandige is niet zo makkelijk. Wil je een optimale loonberekening? Schakel dan jouw boekhouder in of het loonsecretariaat, op voorwaarde dat die willen meedenken met jou, uiteraard.

4. Oefen mee met deze gratis masterclass

Zelf toch al eens de berekening maken of snappen waarover het gaat? Dat juich ik alleen maar toe!

Speciaal voor doeners zoals jij heb ik een gratis masterclass opgenomen, waarin ik je meeneem doorheen de hele oefening. Gewoon bestellen hieronder, kijken en mee puzzelen. Tot straks! 😊

💡 Je ideale omzet berekenen van netto naar bruto

In deze gratis masterclass (1,5u)  leer ik je in 10 stappen omgekeerd rekenen, van winst naar ideale omzet.

Opgelet! We houden hier geen rekening met kinderen ten laste en ook niet met kosten eigen aan de werkgever. Die laatste worden immers terugbetaald, waarop je geen sociale lasten of belastingen moet betalen. Meer lezen over kosten eigen aan de werkgever? Dat doe je hier.

Nog een paar extra tips hierbij …

🔢 Je nettoloon berekenen binnen je vennootschap

Als je je nettoloon wil laten berekenen, dubbelcheck dan of je wel de correcte informatie hebt doorgegeven aan het loonsecretariaat.

Dat geldt in het bijzonder voor je sociale lasten: kruis zeker aan dat je vennootschap die lasten gaat dragen. Want anders zijn dat privé-uitgaven en hou je minder nettoloon over.

Bijvoorbeeld:

  • Je geeft 2.500 euro door als nettoloon, maar je zegt er niet bij dat de vennootschap de sociale lasten zal betalen, dan hou je maar 1.990 euro nettoloon meer over.
  • Geef je daarentegen door dat je 2.500 euro nettoloon wil én dat de vennootschap de sociale bijdragen betaalt, dan hou je effectief 2.500 euro netto over. Maar … dan zit je natuurlijk wel met hogere belastingen en sociale lasten.

Hieronder de berekening:

Sociale lasten betaald prive vs als vennootschap

🔢 Je nettoloon berekenen binnen je eenmanszaak

Ook als je een eenmanszaak hebt, is het belangrijk om je nettoloon te berekenen, ook al lijken je financiën 1 grote pot nat. Fiscaal gezien is dat wel zo, maar …

Wat ik vaak zie, is dat solo-ondernemers alles betalen van hun zakelijke rekening, zowel de bedrijfs- als de privéuitgaven. Soms wordt er wat geld overgemaakt naar de gezamenlijke huishoudrekening en soms eens naar de spaarrekening, maar daar zit geen regelmaat in.

Dan komen ze aankloppen bij mij: “Karin, wat verdien ik nu eigenlijk als zelfstandige?” Of: “Ik snap niet waarom ik nog zo weinig op mijn rekening heb staan.” Dan maken we samen de berekening en krijgen ze volgend advies van mij:

  • Stort elke maand een vast “loon” naar je privérekening. Alles wat je privé moet betalen, gaat enkel af van die rekening.
  • Betaal je zakelijke uitgaven uitsluitend met je zakelijke rekening. Zo blijf je het bos door de bomen zien.
  • Groeit je zakelijke rekening? Proficiat! Misschien is het tijd om jezelf opslag te geven. 😉
  • Boert je zakelijke rekening achteruit? Dan is het duidelijk dat je je omzettarget niet behaalt. Alarm!

💡 Zo vermijd je dat alarm

Als je het niet tot alarmerende toestanden wil laten komen, doe je er goed aan om:

  • Eerst een futureproof financieel plan op te maken. Zo bereken je van tevoren niet alleen je nettoloon, maar ineens het hele financiële plaatje. Een prima oefening om te zien of je businessdroom wel haalbaar is.
  • Sta je voor enkele grote investeringen? Spreek dan niet je spaarpot aan, maar kies voor een zakelijk krediet. Niet iets wat de Vlaming graag doet, ik weet het. Maar in die 25+ jaar heb ik al een pak ondernemers gesproken die wensten dat ze het wél hadden gedaan.
Hoe zit het met bruto-netto simulatietools

Hoe zit het met bruto-netto simulatietools?

Als je googelt op “nettoloon berekenen als zelfstandige”, krijg je allerlei bruto-netto simulatietools te zien. Dat zijn wel nuttige tools, zoals deze hier van Xerius, maar daarmee bereken je in feite het hele financiële plan voor je zaak. Iets wat je beter ook samen met je boekhouder bespreekt.

Wat is het minimum loon van een zelfstandige?

Niemand bepaalt wat jij minimum moet verdienen als zelfstandige, want dat bedrag ligt voor iedereen anders. Wat is je levensstandaard? Wat is je gezinssituatie? Zit je nog in de opstartfase, maar heb je nog een potje waar je privé van kan leven? Prima.

Wel zou je kunnen stellen dat je als zelfstandige in hoofdberoep toch minstens 1.500 euro nettoloon moet kunnen verdienen. Dat is wel het minimum om te kunnen leven hier in België. Opgelet, zoals eerder gezegd, komt dit bedrag overeen met een jaarlijkse loonkost van een goeie 24.000 euro.

Daarnaast betaalt jouw zaak ook de kosten voor de wagen, telecommunicatie, een deeltje huisvestingskosten en dergelijke. Dat is al een mooie start van waaruit je kan verder groeien. Dus vergelijk dit loon niet met het nettoloon dat je verdient als werknemer. Dat is appelen met peren vergelijken.

Wat als je zelfstandige bent zonder inkomen?

Dat valt nog meer voor dan je denkt. Even kijken waaraan dat dan ligt:

  • Geen inkomen omdat er geen klanten zijn? Dan moet je wel nog een minimum aan sociale lasten betalen, ongeveer 900 euro per kwartaal of 3.600 euro per jaar.
  • Geen inkomen omdat je ziek bent? Dan wil je geen bijkomende kopzorgen. Ziekte kan je altijd laten afdekken door een verzekering gewaarborgd inkomen af te sluiten. Wel weer een extra kost, maar zeker geen overbodige luxe.
Met cool down level up slaan wij de handen in elkaar!

Groeien als ondernemer én als mens?

Dat is wat we doen bij de #cooldownlevelup community.

Meld je hieronder aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief met waardevolle ondernemerstips. Nu eens over je cijfers (zoals in deze blog), dan weer over je soft skills. Heb je een vraag? Dan zijn Karin en Krist maar 1 mailtje verwijderd. 😉

Gratis kennis opdoen en samen groeien?

KARIN BEECKMAN
Financieel expert

Karin runt al meer dan een kwarteeuw haar eigen boekhoudkantoor, met succes. Haar jarenlange ondernemerskennis en knowhow gebruikt ze graag om anderen te begeleiden en vooruit te helpen. Nee, zij is geen gewone accountant. Als financieel expert en mentor durft Karin ook de kansen en bedreigingen van het ondernemen uit te lichten. Haar aanpak is no-nonsense en gevaarlijk to-the-point.

Let’s connect: